Podstawowe czynności realizowane na stanowisku Szefa kuchni: 1.Szef kuchni odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie kuchni, nadzoruje pracę podległego mu personelu kuchennego oraz prowadzi instruktaż technologiczno - techniczny w zakresie produkcji kulinarnej. 2.Szef kuchni odpowiada za prawidłowe wdrożeniem zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz pełni nadzór nad ich przestrzeganiem i nad prawidłowością prowadzenia obowiązującej dokumentacji kontrolnej. 3.Planuje produkcje i ustala jej asortyment oraz procesy technologiczne oraz nadzoruje prawidłowość zestawienia potraw. 4.Sporządza zapotrzebowanie na surowce niezbędne do przygotowania posiłków zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem. 5.Nadzór nad prawidłowy przygotowaniem potraw zgodnie z jadłospisem, zaleceniami lekarza i dietetyka. 6.Sprawowanie nadzoru nad prawidłowym przygotowaniem potraw pod względem estetyki, higieny, terminu, temperatury, gramatury oraz nad prawidłowością ich wydawania i dystrybucji, a także nad zabezpieczeniem przed ich zanieczyszczeniem, zmianą temperatury, właściwości fizycznych i odżywczych 7.Wprowadzanie i sporządzanie receptur nowych potraw oraz przygotowanie personelu do ich wprowadzenia. 8.Sporządzanie zapotrzebowań na zakup wyposażenia i sprzętu kuchennego, urządzeń kuchennych oraz materiałów potrzebnych prawidłowego funkcjonowania kuchni i właściwego przebiegu procesów technologicznych. 9.Nadzór nad prawidłową, oszczędną i racjonalna gospodarką artykułami żywnościowymi, wodą, energią, elektryczną, środkami czystości oraz powierzonym sprzętem, urządzeniami i wyposażeniem kuchennym.
|