1.Kucharz odpowiada za prawidłowy przebieg procesów technologicznych na swojej zmianie oraz sprawuje nadzór nad pracą personelu pomocniczego. 2.Pełni zastępstwo za szefa kuchni podczas jego nieobecności w zakresie organizowania i nadzorowania przebiegu procesów produkcyjnych na wszystkich ich etapach i we wszystkich pomieszczeniach produkcyjnych, dokonywanie oceny organoleptycznej i kulinarnej potrwa oraz nadzorowanie ich dystrybucji i stosowania przez pracowników zasad zakładowego planu higieny. 3.Przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi oraz procesem technologicznym przygotowywanych potraw. 4.Przygotowywanie posiłków zgodnie z obowiązującymi recepturami oraz zasadami obowiązującymi na poszczególnych etapach procesu technologicznego i w poszczególnych pomieszczeniach produkcyjnych. 5.Przestrzeganie ilościowego, jakościowego, higienicznego, terminowego i estetycznego przygotowania posiłków. 6.Prawidłowe porcjowanie i wydawanie potraw na miejscu i przygotowanie ich do transportu pod względem terminu, gramatury, temperatury, a także zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami, zmianą temperatury, właściwości fizycznych i odżywczych. 7.Prawidłowe wykonywanie czynności związanych z przygotowaniem potraw na poszczególnych etapach produkcyjnych. 8.Pobieranie próbek potraw gotowych zgodnie z obowiązującymi przepisami.
|