1.Opracowywanie receptur na poszczególne rodzaje posiłków zgodnie z dzienną gramatura na jedną osobę oraz diet - zgodnie z obowiązującymi zasadami żywienia oraz zaleceniami lekarskimi. 2.Opracowywanie jadłospisów z uwzględnieniem zasad racjonalnego żywienia oraz diet zalecanych przez lekarza 3.Prowadzenie dokumentacji dotyczącej gramowej ilości potraw, ich wartości kalorycznej i produktów użytych do ich wytworzenia 4.Przygotowywanie posiłków zgodnie z obowiązującymi recepturami oraz zasadami obowiązującymi na poszczególnych etapach procesu technologicznego i w poszczególnych pomieszczeniach produkcyjnych. 5.Przestrzeganie ilościowego, jakościowego, higienicznego, terminowego i estetycznego przygotowania posiłków. 6.Prawidłowe porcjowanie i wydawanie potraw na miejscu i przygotowanie ich do transportu pod względem terminu, gramatury, temperatury, a także zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami, zmianą temperatury, właściwości fizycznych i odżywczych.
|