wyszukiwanie zaawansowane

Strona Podmiotowa: Dom Pomocy Społecznej w Bełchatowie

Informacje szczegółowe o wybranej komórce:

Nazwa: Szef kuchni
Nazwa skrócona:
Symbol: ZK
Adres Organu/Komórki
organizacyjnej:
Dom Pomocy Społecznej w Bełchatowie
Dąbrowskiego 2
Bełchatów 97-400
Komórka nadrzędna merytorycznie: Zastępca Dyrektora DPS
Komórka nadrzędna organizacyjnie: Zastępca Dyrektora DPS
Dni i godziny pracy: Praca w systemie jednozmianowym, od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00-15:00
Dni i godziny przyjmowania interesantów: Praca w systemie jednozmianowym, od poniedziałku do piątku w godzinach 7:00-15:00

 Przedmiot działania i kompetencje:

Podstawowe czynności realizowane na stanowisku Szefa kuchni:
1.Szef kuchni odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie kuchni, nadzoruje pracę podległego mu personelu kuchennego oraz prowadzi instruktaż technologiczno - techniczny w zakresie produkcji kulinarnej.
2.Szef kuchni odpowiada za prawidłowe wdrożeniem zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Dobrej Praktyki Higienicznej oraz pełni nadzór nad ich przestrzeganiem i nad prawidłowością prowadzenia obowiązującej dokumentacji kontrolnej.
3.Planuje produkcje i ustala jej asortyment oraz procesy technologiczne oraz nadzoruje prawidłowość zestawienia potraw.
4.Sporządza zapotrzebowanie na surowce niezbędne do przygotowania posiłków zgodnie z zatwierdzonym jadłospisem.
5.Nadzór nad prawidłowy przygotowaniem potraw zgodnie z jadłospisem, zaleceniami lekarza i dietetyka.
6.Sprawowanie nadzoru nad prawidłowym przygotowaniem potraw pod względem estetyki, higieny, terminu, temperatury, gramatury oraz nad prawidłowością ich wydawania i dystrybucji, a także nad zabezpieczeniem przed ich zanieczyszczeniem, zmianą temperatury, właściwości fizycznych i odżywczych
7.Wprowadzanie i sporządzanie receptur nowych potraw oraz przygotowanie personelu do ich wprowadzenia.
8.Sporządzanie zapotrzebowań na zakup wyposażenia i sprzętu kuchennego, urządzeń kuchennych oraz materiałów potrzebnych prawidłowego funkcjonowania kuchni i właściwego przebiegu procesów technologicznych.
9.Nadzór nad prawidłową, oszczędną i racjonalna gospodarką artykułami żywnościowymi, wodą, energią, elektryczną, środkami czystości oraz powierzonym sprzętem, urządzeniami i wyposażeniem kuchennym.

 Kadra kierownicza:

 Stanowiska pracy:

    Informacje systemowe

Osoba odpowiedzialna za udostępnienie informacji w BIP Sylwia Witkowska
Osoba odpowiedzialna za wytworzenie lub treść informacji Sylwia Witkowska
Data wytworzenia informacji 2005-09-15
Data udostępnienia informacji 2005-09-15