1.Przygotowanie stanowiska pracy zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi oraz procesem technologicznym przygotowywanych potraw. 2.Przygotowywanie posiłków zgodnie z obowiązującymi recepturami oraz zasadami obowiązującymi na poszczególnych etapach procesu technologicznego i w poszczególnych pomieszczeniach produkcyjnych. 3.Przestrzeganie ilościowego, jakościowego, higienicznego, terminowego i estetycznego przygotowania posiłków. 4.Prawidłowe porcjowanie i wydawanie potraw na miejscu i przygotowanie ich do transportu pod względem terminu, gramatury, temperatury, a także zabezpieczenie przed zanieczyszczeniami, zmianą temperatury, właściwości fizycznych i odżywczych. 5.Prawidłowe wykonywanie czynności związanych z przygotowaniem potraw na poszczególnych etapach produkcyjnych tj. obróbki wstępnej, termicznej, wykończeniowej, dekoracyjnej oraz w zakresie sporządzania mrożonek, przetworów, kompotów. 6.Pobieranie próbek potraw gotowych zgodnie z obowiązującymi przepisami. |